Нашата идея
      Анимация, която е направена от непознати за нас хора, но предава усещането за това, което творим:


Здравейте, приятели на Родово Имение "Изворче". :)
Места като нашето са описани в книгите на руския автор Владимир Мегре "Звънтящите кедри на Русия". Ние стартирахме през 2006г. 

       Родовото Имение е проект, който включва създаването на самоподдържаща се екосистема от гора, езеро, овощни дървета, зеленчуци, билки и животни и то по такъв начин, че стопанинът да полага минимум усилия за в бъдеще. Родовото имение обезпечава стопаните с по-голямата част от нуждите за храна, ресурси за: гориво, облекло, мебели, строителство, домакински съдове. Това означава и че стопаните променят консуматорските си практики към креативен, разумен,  щадящ ресурсите на планетата дизайн на живот, който ние живеем с радост и препоръчваме на всички!

Този тип проекти са с дългосрочна перспектива. Проекта обслужва и редица полезни каузи които сме описали подробно тук. Засега можем да се похвалим, че като сграден фонд сме изградили къща от бали слама, в която живеем почти през цялата година, конюшня, в която след време отново ще се радваме да имаме кон, скромно бунгало за гости, навес с каравана.
На нашите 14 декара садим основно гора, живи плетове, гора-градина, многогодишни зеленчуци, овощки, редки и декоративни видове, като някои от дърветата и растения садим с идеята и за ботаническа градина. Имаме овощни дървета като черници, череши, сливи, ябълки, круши, дюли и други, някои от които вече дават плодове. Садили сме ги  от семки, резници или фиданки. От няколко години активно ашладисваме дивите круши, ябълки, глог и джанки,  засадени от дивите животни и нас. От животните имаме засега пчели и калифорнийски червеи. Мечтаем да имаме кон и преки съседи с по-задълбочен интерес в споделеното отглеждане на кон с цел, обработка на неголеми парцели земя, доставка на ресурси от реката, косене на трева, туризъм, хипотерапия. Отглеждаме част от храната си - плодове, зеленчуци, мед, ядки. В нашата храна е вложена енергията на Любовта. Това означава че се отнасяме съзнателно с растенията и излишъците, които продаваме за доход носят същата енергия, тъй като ние не делим растенията на такива, които са  отгледани за нас и на такива които са за пазара. Изкуствени торове и химикали не се използват.

След раждането на първият ни син Индияна през 2014 г., през 2016г., в нашето семейство се роди второто ни дете Люблян. В тази връзка имаме редица проекти в мястото по строеж на пристройка за спане на семейството, баня,тоалетна, лятна кухня за гости и доброволци с навес, пейки и маса за хранене. Имаме идея за строеж и на място за апитерапия - бунгало с два кошера, върху които може безопасно да се лежи и усеща благотворната енергия на пчелите. Също имаме работа по съществуващите кошери, разширяване на семействата, хващане на нови роеве и запълване на празни кошери, вадене на мед чрез ръчно истискване с цел максимално запазване качествата на меда. Косим тревата с ръчна коса, имаме и две зеленчукови градини , за които се грижим, , ашладисваме и обгрижваме вече ашладисаните дървета . Продължаваме с проекти, които целят осигуряване на вода за мястото и нейното почистване за да стане годна за пиене. За момента имаме кладенец, рам помпа за вода от реката и езеро.
Електричеството си го подсигуряваме със слънчеви  панели. Работим по втора баня и втора компостна тоалетна. Засега гостите и доброволците спят на палатки и типи, бунгало и каравана. Споделяме опита си в интернет, чрез страница с блогова част и фейсбук.

 Ограничаваме консуматорските си практики, но ползваме съвременните технологии за добро. Имаме  мобилен интернет, проходим автомобил и някои машини, които сме преценили че са ни важни и помагат в бита ни.


       Спазваме принципите на пермакултурата, с внимание към детайла и желание за качествено ново отношение към околната среда и природата.
Нашият проект, макар и изпълняван на частни парцели, е също и в обществена полза, защото при нас е място за експериментиране, прилагане и споделяне в уоркшопи. Чрез проектите ни за диво къмпиране, туризъм с участие, бунгало за апитерапия, регегенериране на ерозирал и обезлесен терен, който постепенно превръщаме в плодородна гора-градина със завръщаш се див живот, ние даваме най-доброто, за да бъдем полезни за нас, Земята и хората. Във връзка с раждането на двете ни деца, имаме различни идеи и вече споделяме опита си в естественото домашно раждане, както и в естественото отглеждане на деца.

       През тази година ще сме щастливи да посрещаме гости, доброволци, туристи и участници в уоркшопи, с които да споделим знанията си и да си бъдем взаимно полезни.

       Заповядайте да бъдем заедно в това интересно приключение за една по-добра Нова Земя чрез  сътворчество!

       Можете да ни подкрепите като доброволци в описаните дейности, изпращане на дарение (има информация за това в бутон "Дарение"), или като наши клиенти за нещата, които предлагаме срещу заплащане за които има информация тук: (погледнете в секцията по-надолу в "Предлагате ли нещо срещу заплащане или бартер?" Също може да ни дарите ваши стари вещи, от които ние имаме нужда. Ако се чудите дали имаме нужда от вашата вещ, моля свържете се с нас чрез  някой от вариантите в секция  Контакти
Comments