Чистия извор не секва когато в него стъпят злонамерени хора

Есе на Косьо по повод атаката към екодвижението в България след смъртта на Марио от Благоевград 2012г.

Чистия извор не секва когато в него стъпят и го разкалят невежи или злонамерени хора. Той отмива калта и отново дава бистра вода. За съжаление извора, за който ще стане дума, все още е слаб в България, а много хора се опитват да го калят, макар и жадни да стоят край него.

 

Атаката срещу починалото момче Марио, приятел на Росен, се превръща в атака срещу Росен. Атаката срещу Росен, в атака срещу сдружение „Мечта”. Атаката срещу „Мечта”,  в атака срещу идеята на Владимир и Анастасия за създаване на Родови Имения и Селища. Последната атака обаче се генерализира към алтернативния начин на живот въобще, на село, или сред природата.

 

Хайде сега да поразсъждаваме - кой е замесен и кой какви интереси има да се раздухва един нещастен случай до такива размери?

 

Нека тръгнем отзад напред. Идеята за живот сред природата в последните 1000 години е подемана от различни хора и движения. Богомилите през 9-12 век успяват да създадат цели общини, в които хората са равни няма пари и царува братство и хармония между хора и природа. Спрени са чрез кладите на инквизицията в цяла Европа. По- късно Толстой дава негавата визия за подобен начин на живот. Има  съмишленици, но  това не успява да стане достатъчно масово.  Американецът Торо в „ Живот в гората” описва какво преживява до езерото Уолдън през повече от 2 те години, в които живее там почти сам. В друго време творци като Суифт и Толкин създават едни вълшебни фентъзи светове, където обаче при по-внимателен прочит си личи че става въпрос за политическа сатира плюс даване на идеи за алтернативи на съвремения начин на живот. Последните автори завоалират идеите си по този начин най-вероятно за да избегнат затвор, лудница, или смъртна присъда, до където стигат по онова време хората които дават идеи за живот алтернативен на „ всеобщоприетия”. И така стигаме до Мегре „Звънтящите кедри на Русия”, Фукоока „Революцията на една сламка”, Сеп Холцер       „ Аграрния революционер” и Бил Молисън „ Основи на Пермакултурата”. Последните автори ги обединява съзнанието за нов начин на отношение на хората към земята и ясната представа, че ако съвремената „цивилизация” продължава да консумира ресурсите на планетата по безобразния ни познат начин, скоро няма да ни има и нас и природата. В тези книги се дават различни стратегии за излизане от тази кризисна ситуация.

И какво се получава? Какви са хората, които са прочели тези книги и са решили да сложат край на консуматорския начин на живот, като се научат да отглеждат собствени зеленчуци и плодове, да садят дървета със собствените си ръце и така да спасят себе си и Земята. Някой си позволяват да ги наричат сектанти. ОК, а вие какво предлагате господа и дами защитаващи какво? Всички заедно да продължаваме да режем клона на който седим. Всички да продължаваме да ходим послушно на работа, която първо не ни радва и второ убива и нас и децата ни. Да работим за система, която ваксинира децата ни за да станат по- глупави, а не за да ги предпазва от болести. Да живеем в постояните задръствания и да пием антидепресанти или да ходим на футболни мачове за да излеем агресията към шефа, който не сме посмели да напсуваме защото е щял да ни уволни. Да поддържаме система, която ни плаши непрекъснато по новините колко сме зависими от нея и  ни заплашва, че ако не си работим кротко и не плащаме редовно данъците си ще настъпи края на света.

 

Е тук имам новина за вас инакомислещи. Края на света ще настъпи имено ако живеете в страх и продължавате да служите на системата.  Шанс има за всеки. Тук и сега всеки от вас „свободни” роби може да свали „веригите” и да затръшне вратата на досегашния си живот пълен със страх, болка и огорчение.

 

Има и една друга група хора, които са прочели гореизброените книги или някой от тях, но са стреснати от новите „инквизитори” – подведените или платени журналисти. Да, наистина, в последните години се изписаха редица клевети по отношение на хората които се опитват да живеят алтернативно. Това изплаши по-страхливите и по-нерешителни българи, които бяха решили поне да пробват да променят живота си. Дълбоко в душите си преполагам чувствате, как можете да бъдете щастливи... а имено сътворявайки мечтите си.

 

Към „новинарите” – знаем, че тези от вас които калят другите за пари, отвътре също са кални. За вас обаче също има шанс. Просто спрете, погледнете се и си помислете - харесвате ли се? Искате ли за себе си  щастие? Можете ли да пишете сензации, които не сте проверили. Не бъркате ли разследващата журналистика, с жълтата преса? Можете ли да говорите за нещо, което не познавате? Не се ли превръщате така в едни папагали повтарящи чужди изфабрикувани идеи?

 

 

И накрая още няколко въпроса на които всеки може да си отговори макар и статистиката да не се дава по новините в 8 вечерта:

 

Колко хора се самоубиват днес в „нормалната” система в градовете? Колко деца се раждат и увреждат малко след това с ваксини? Колко хора умират от инсулт, диабет, и сърдечносъдови заболявания – благодарение на преяждането с месо, млечни продукти и бяла захар и стреса от хубавия „нормален” начин на живот? Колко хора биват убити и оскатени от движението по пътищата, сбивания по стадионите, нещастни случаи в дискотеки и на концерти? Защо изсичаме все повече гори? Защо садим все по-малко дървета? Защо в парковете не се садят овощни дървета за ядене? Защо някои хора имат по 5 къщи и апартаменти и не са щастливи? Защо майките не желаят да раждат деца? Защо семействата в „нормалната” градска среда се разпадат все повече? Защо децата учат глупости в учищата, а на родителите това излиза доста скъпо? Защо там те се научават как да играят компютърни игри, научават се на непукизъм и мързел, отглеждат си депресии и неуважение към родителите и учителите? Защо има наркомани? Защо пушачите са по-загрижени от това, че им се нарушават правата като публично се забранява пушенето, а не са загрижени за собственото си здраве? Защо пускаме всеки ден по 10 литра вода когато ходим до тоалетна, а в същото време деца умират от жажда в Африка събирайки сутрин росата? Защо преяждаме и после си правим операция за намаляване на стомаха, а в това време същите деца умират и от глад? Защо за да се наядем с „вкусното” месо, милиони животни стоят в концлагери за да се угояват за нашата трапеза? Защо Севрна Италия заключва нощно време топлите чакални на гарите си, а през това време зимата навън умират хора от студ? Защо ни става все по-трудно да прощаваме и все по-лесно да се оплакваме и обиждаме?

 

Искаме ли да продължим да живеем в свят, в който горните въпроси са тема Табу?

А какво е готов всеки от нас да направи, да се лиши, да промени навиците си за да се променят нещата?

Нека хората и журналистите, които се почустваха засегнати от трагедията с Марио, си отговорят на въпросите по-горе и евнтуално намерят отговора, който прави съвестта им по-чиста...

 

Алтернативата на всичко това са идеи като тези родени от сдружение „Мечта” и хора и сдружения с подобни идеи, както и авторите на книгите и движенията споменати по-горе. Те дават надежда, че изход има, защото има хора които са се посветили да мислят и решават тези проблеми.

 

Моля ако не им помагате поне не им пречете! Знам че подобни думи и молби са изричали и богомилите пред инквизиторите си . Знам и че това не ги е спасило. Просто се надявам че между съзнанието на тогавашните инквизитори и днешните журналисти има поне малка разлика! Вярвам в нея иначе, наистина всичко изглежда само на пръв поглед различно...

 

А извора ще го бъде и ще става все по-силен независимо от калящите!

 Писмо към журналистката позволила си да очерня екодвижението в България без да има доказателства и информация - тоест неинформирана и невежа или... сами се сетете какви са другите варианти....

Здравейте! Да наистина в

лични съобщения е много лесно да твърдиш, че уважаваш избора на хората избрали да създадат алтернатива на консуматорското общество. Но на практика Вие използвахте имено професионализма си за да извадите от контекста изречения, емоции, изражения на интервюираните за да докажете собствената си теза. А имено че алтернативния начин на живот най-малкото е за смях, а хората са достойни за лов на вещици... А кога идеите и как не определяме нито Вие нито аз. Книгите на Мегре ги има на пазара като всички останали. Който иска ги купува и чете, и ако прецени прилага каквото прецени сам. И между другото Вие прочетохте ли ги за да отговорите наистина на професионална журналистика. Ако да, моля отговорете ми къде там хората се подстрекават към глад и самоубииство.

 

Ще Ви приема наистина за професионална журналистка ако ми отговорите също на въпроса: Защо нещастен случай на момче търсещо истината и смисъла на живота в идея като Родовите имения е новина, а самоубииствата на хора живеещи послушно до този момент в градовете и ходейки на работа не е новина? Чии интереси обслужва "обективната" ви журналистика? Това което защитавате като теза в предаванията си ваша теза ли е или на хората които Ви плащат заплтата? Ако е спусната отгоре поръчка, кое Ви е по-ценно като професионална журналистка: истината или заплатата?

 

От предаването виждам, че сте журналист с наистина голям потенциал и запова Ви поставям въпроси, които съвестта Ви може да Ви подскаже дали да търсите отговорите. Тези въпроси обаче аз ги приемам за тясно свързани с темата на предаването Ви:

Колко хора се самоубиват днес в „нормалната” система в градовете? Колко деца се раждат и увреждат малко след това с ваксини? Колко хора умират от инсулт, диабет, и сърдечносъдови заболявания – благодарение на преяждането с месо, млечни продукти и бяла захар и стреса от хубавия „нормален” начин на живот? Колко хора биват убити и оскатени от движението по пътищата, сбивания по стадионите, нещастни случаи в дискотеки и на концерти? Защо изсичаме все повече гори? Защо садим все по-малко дървета? Защо в парковете не се садят овощни дървета за ядене? Защо някои хора имат по 5 къщи и апартаменти и не са щастливи? Защо майките не желаят да раждат деца? Защо семействата в „нормалната” градска среда се разпадат все повече? Защо децата учат глупости в учищата, а на родителите това излиза доста скъпо? Защо там те се научават как да играят компютърни игри, научават се на непукизъм и мързел, отглеждат си депресии и неуважение към родителите и учителите? Защо има наркомани? Защо пушачите са по-загрижени от това, че им се нарушават правата като публично се забранява пушенето, а не са загрижени за собственото си здраве? Защо пускаме всеки ден по 10 литра вода когато ходим до тоалетна, а в същото време деца умират от жажда в Африка събирайки сутрин росата? Защо преяждаме и после си правим операция за намаляване на стомаха, а в това време същите деца умират и от глад? Защо за да се наядем с „вкусното” месо, милиони животни стоят в концлагери за да се угояват за нашата трапеза? Защо Севрна Италия заключва нощно време топлите чакални на гарите си, а през това време зимата навън умират хора от студ? Защо ни става все по-трудно да прощаваме и все по-лесно да се оплакваме и обиждаме?

 

За това че сме се разминали с вашия екип в Странджа не съжалявам, защото отдавна съм разбрал как действа очернящата журналистика или казано понародному дето търси под вола теле. Режете от контекста това което затвърждава тезата Ви и изкарвате черното- бяло. С подобен род журналистика аз бих се съгласил само на предаване на живо макар да знам че и за там си имате „специалисти”, които насочват разговорите и вниманието така че жертвата която се е съгласила на предаването на живо да бъде очернена. С Росен и „Мечта” ще ударите на камък, защото Росен е сял добро през целия си учителски стаж. А каквото посееш това ще пожънеш. А в „Мечта” хората са млади хора със самочувствие и достатъчно знание как да се защитят себе си и мечтите си. Жал ми е обаче за Вас. Как спите с тази съвест?

 

Comments