Фоторазказ за първата седмица на сина ни Люблян

Една седмица след раждането на Люблян имаме сериозен напредък в:

Ø  Кърменето, в резултат на което Новият човек зачерви бузките, опъна кожата и заглади косъма. ;)


 Ø  Прилагането на ЕБХ (естествена бебешка хигиена) – В много от случаите успяваме да го „хванем“ навреме и да го изпикваме и изакваме в легенчето. Още в деня след раждането му започнахме да му подаваме сигнали, които той да може да свързва с ходенето до тоалетна – „пиш“ или ръмжене плюс напъване, и в последствие сам да възпроизвежда като предупредителен знак.


Ø  Ползването на многократни пелени и гащички, които също са част от ЕБХ и с които спестяваме не само разходи, но и:

·         ресурси и още едно посегателство над Майката Земя;

·         възможни бъдещи усложнения със здравето на детето ни;

·         в дългосрочен план – време, защото детето вече ще си е създало хигиенни навици и няма да ни се налага да го отучваме да се изхожда в гащите си. Детето има естествена потребност да е чисто и може да дава знаци кога му се ходи до тоалетна, стига ние да му дадем шанс и да проявим повече търпение и постоянство.


Ø  Ползването на слинг през рамо: Този вид слинг е много удобен за новородени. Той позволява на бебето да е до тялото на близък човек, което му осигурява спокойствие и защита и в същото време и двете ни ръце са свободни и може да ги ползваме. Не е маловажно, че носейки го по този начин, бебето става неразделна част от ежедневието ни и подсъзнателно се учи на дейностите, които извършваме, докато го носим. Освен това допирът укрепва връзката ни с детето и спомага в съзряването му като емоционално същество.
      

Ø  Разходките на открито: Заведохме го на Витоша, за да почерпи енергия от Живата Природа и да потренира. :-D
 
 

Ø  Приятелското общуване с бати и тати :)
 

Ø  Разговорите с мама :)

 Ø  Първите усмивки

Comments