Пътят на здравето минава и през планината


Планините, които най-много харесвам и са допринесли за да бъда по-здрав са Рила, Витоша и Западни Родопи.

Обикалял съм ги пеш, с колело, със ски и кола.

Днес ще акцентирам повече върху благата и различните ползи, които дава пешеходния планински туризъм.

  1. В планината срещаш различни препятствия, които само ти можеш да преодолееш. Развиваш волята, позитивното си мислене. Има възможност да съзерцаваш красиви гледки, но и да се вгледаш в себе си и ако желаеш да промениш това, което не ти харесва в теб.

  2. В планината се лекуваш с вода. Ходейки се потиш и ожадняваш. Трите гореспоменати планини са пълни с лечебни извори, от които при нужда можем да пием. С потта изкарваме токсини, а изпита вода прочиства отвътре тялото ни.

           Изкъпвайки се в студените води при топло време на реките и езерата ние лекуваме и закаляваме тялото си и отвън.

Добре е да се правят и контрастни бани, както правят северните народи особено през зимата. Редуването на топли и студени бани лично на мен ми се отразяват зимата много добре, особено на топли минерални бани. По темата е изписано много, например от Генади Малахов.

          3. В планината можем да ядем докато ходим, билки, горски плодове, които също при добро познаване и разумно използване прочистват цялото ни същество и ни дават редица ползи.

         4. Ходейки в планината аз понякога събувам обувките си и босоходствам. Това ни прави по-внимателни къде и как стъпваме, лекува всичките ни органи, тъй като стъпалата са свързани с акопунктурни точки с всички органи в тялото и така ние правим един естествен масаж на тези точки, който неминуемо ни лекува.

Със сигурност има още редица ползи на ходенето пеш в планината, но и изброените не са малко.

На добър път приятели на здравето и планината! :)

Comments