Статия в списание "За хората"


статия


Константин Стамболиев е на 34 години. Роден е в София в семейството на двама лекари. Завършва средно училище за чужди езици и мениджмънт, после получава магистърска степен по телекомуникации в НБУ. Практикувал е различни професии, но през последните десетина години основно се занимава с компютри и по-конкретно с поддръжка на хардуер. От 2006 година избира да напусне града и да остави професията си, за да се посвети на проекта, нареченРодово имение до Елхово. 

Разкажи ни за идеята да заживееш далеч от шума на града и изцяло по повелята на природата?
Всички хора усещат щастие и топлина, когато са сред природата. Всеки иска къщата му да е в полите на Витоша или на брега на морето. Но изпълнявайки това, което ни внушават по един или друг път, не постигаме търсеното щастие. Затова на подсъзнателно ниво се стремим към природата. И тогава се чувстваме по-добре, излежаваме се на слънце, палим огън, къпем се, събираме гъби, рисуваме. Изпълваме се с енергия. Душата я обхваща носталгия за красотата на природата, но умът и тялото казват: „Прибирай се в града, тук не можеш да оцелееш и минутка.“
Когато прочетох книгите на Владимир Мегре Звънтящите кедри на Русия, усетих порив да направя решителна крачка, за да променя развоя на собствения си живот. Започнах да търся съмишленици. Четяхме книги, за да се научим как да отглеждаме плодове и зеленчуци без химикали и с по-малко труд и средства. Намерихме книги по екологично строителство. Започнах по-често да мисля за всички неща, които правим по инерция в града и смятаме за нормални. Пием негодна вода от чешмите, ядем замърсени храни, дишаме замърсен въздух, живеем в изкуствени жилища, имаме изкуствени „ценности”. Пращаме децата си в училища, където научават неща, които след това почти не използват. През това време консумираме ресурсите на планетата по такъв начин, че те се изчерпват и е твърде вероятно за следващите 2-3 поколения да има сериозен недостиг на питейна вода и кислород, тъй като се изсичат безмилостно горите, които ги произвеждат. И всичко това уж за наше добро. 
Екоселищата и най-вече осъзнатият подход към проблемите на хората, които заживяват в тях, ще разрешат тези проблеми в столетието, в което живеем. Затова в този проект трябва да се включат специалисти от всички области на познанието, обикновени хора, политици, които значително биха облекчили и ускорили този процес. Например прочетох за правителство на малка страна, което е издало закон за събиране на значително по-малки данъци от хора, които живеят екологично, замърсяват по-малко, произвеждат екологична храна, имат собствени слънчеви панели, вятърни генератори за собствени нужди, ползват за транспорт средства като колелото. В Куба отдавна всяко кътче е засадено с овощни и зеленчукови градини, в които се отглеждат растения с екологични способи, градският транспорт използва спиртно гориво, правено от негодните плодове, а хората масово се движат и с колела. Какво ни пречи да засадим и ние улиците на големите градове с овошки. Да, това са стъпки, които всеки сам може да направи, а и големи групи хора в града могат да се организират и да подпомагат пионерите в това дело, заселилите се в първите екоселища. Този процес може да бъде взаимноизгоден. На Запад се нарича „Етично инвестиране”. Хора от жилищен блок или сдружение, които искат да ядат екологична храна, сключват договор с фермери или екоселища, произвеждащи чиста храна. 
Хората, с които живеем заедно в родовото селище близо до Елхово, са осъзнали необходимостта от тези промени. Засега в селището има четири семейства, които живеят тук за по-дълги периоди, и две-три семейства, които идват по-рядко. Освен тях има още десетина, които са купили земя. Нашето семейство се засели тук през 2006 година.

Какво точно означава Родово селище?
Родовото селище е съвкупност от примерно 150 семейства (родове), които си помагат и изграждат в съгласие проект за екоселище и след това го превръщат в реалност. Всяко семейство има свое собствено родово имение. Родовото имение е 10 декара и е частна, неделима собственост, която се предава по наследство чрез семейно споразумение. В имението се садят гора, овощна и зеленчукова градина, прави се малко езеро с топла баня до него, къща, отглеждат се домашни животни с цел добиване на мляко и транспорт. Има няколко важни елемента, които отличават този проект от познатите ни селски дворове. Необходимо е да се направи задълбочено проучване на местността, ресурсите, климата, водите. Така семейството и родът се подсигуряват за години напред с вода, чист въздух, дом, енергия за зимата от падналите сухи дървета, чиста храна. Черпим информация от опита на хора като Сеп Холцер от Австрия, Фукоока от Япония и Бил Молисън от Австралия, които са водещи в областа на пермакултурата и имат практически резултат чрез създадените от тях градини в много региони на света. С този опит можем да създадем устойчива екосистема, която да ни дава храна, без да се борим с природата. 
Самото родово селище има съответно и общи площи, улици, училище, спортни площадки. Засега е приемливо и разумно да се използва за закупуването и управлението на тази собственост сдружение с нестопанска цел и всички жители на селището да участват в него с труд, пари, вземане на решения. Тук много биха помогнали и предприемачи с чисти помисли, които биха закупили земя, направили сдружение и поканили желаещи да сътворят заедно основите на бъдещото селище. Държавата също може да помогне на този „проект на века”, като дава земи, които пустеят, за екоселища и намалява и постепено освобождава от данъци продукцията на хората, заели се с това нелеко начинание. Държавата впоследствие може да има две големи печалби: възстановена природа и доход от небивал туристически поток от страни, в които това все още не може да се види. Здрави, щастливи, богати хора и прекрасна чиста природа.

Как приеха близките ти решението да живееш по този начин?
Имам мъдри роднини и макар да не разбираха съвсем какво точно започвам, получих мълчалива подкрепа от тях. Мисля, че с течение на времето, като се видят резултатите, всякакви съмнения ще отпаднат и всичко ще дойде на мястото си.
В селището има съседи, чиито близки оказват солидна подкрепа в труд и пари за осъществяване на проекта Родово имение. Но има и такива, които се противопоставят.

Как преминава един ваш ден? Не ви ли липсват телефоните, телевизорите, колите, електричеството...
Спомням си, че снощи на заспиване гледах звездите и те бяха някак си като живи. 
Сутрин ставам, протягам се и разглеждам капчиците роса по паяжината, застинала в клоните на ябълката. Учудвам се как съм живял толкова дълго далеч от тази красота. Обикалям градината и виждам, че някои от растенията и дърветата са пораснали и плодовете им зреят. Други имат нужда да бъдат прекопани или полети. Поглеждам към кошерите и виждам първите излизащи пчели за деня. Приготвяме закуска от нашия мед с овесени ядки и орехи, които събирахме миналата година близо до реката. Правим чай с пресни билки, събрани от мястото ни. Поправям някои инструменти и после прекопаваме и поливаме дърветата, които се нуждаят от това. Денят ни минава спокойно, наситен с различни задачи.
Имаме кола, която държим на паркинг в близост до селището, така постъпват и част от другите съседи. В селището се придвижваме с кон и каруца, с колело и пеша. Някои от съседите ползват джипове с ремаркета, за да доставят материалите за къщите си, както и камиони и трактори. За да изкопаем езерата и за оформяне на ландшафта, използваме багери, наети от града. Имаме мобилни телефони, но ги държим далеч от нас или ги включваме само за да проверим кой ни е търсил. Интернет ползваме при наш съсед. От тази зима в нашата къща има слънчев панел за електричество. С него ползваме малко осветление, зареждаме лаптопа си, както и мобилните телефони. Лятото го използвахме и да поливаме градината си с малка електрическа помпа. 

Интересувате ли се от живота извън селището?
Определено ме интересува всички обитатели на планетата Земя да бъдат добре и щастливи. Насочили сме част от усилията си в това направление и затова съм сигурен, че ще има резултати. Интересуват ме и още много други неща, но най-важното е ние, хората, да направим така, че да се събудим, да спасим себе си и Земята, да заживеем щастлив живот и да творим в радост и хармония. 
Comments